Wat is fitnessmotivatie?

Wat is motivatie?

Motivatie kan in heel eenvoudige termen worden gedefinieerd: wat ons drijft om doelen te behouden of te bereiken. Je zou zelfs kunnen zeggen dat het een vorm van verlangen is.

Als je het zo bekijkt, veranderen de dingen een beetje, althans voor velen van ons. Ja, je moet sporten, je moet sporten, je wilt sporten, maar heb je zin om te sporten?

Voor sommige mensen misschien, ze houden van hoe het voelt om te oefenen. Maar voor velen van ons wordt lichaamsbeweging meestal gezien als het hebben van één einddoel: je helpen om af te vallen, er beter uit te zien, sterk te worden, je beter te voelen, gezond te zijn, ziektes te voorkomen, enz.

Dat is iets anders dan willen sporten, en daarom lopen zovelen van ons tegen die bakstenen muur aan. We stellen doelen, we maken plannen, misschien houden we ons zelfs een tijdje aan die plannen. Maar dan merken we dat die motivatie vervaagt en vragen we ons af wat we verkeerd doen.

 

Soorten motivatie

Het is belangrijk om te weten waar je motivatie vandaan komt en dat er een aantal verschillende soorten motivatie zijn. Er zijn externe dingen die je motiveren en interne verlangens die je drijven.

Extrinsieke motivatie

Dit soort motivatie is waar we meestal op vertrouwen als het gaat om lichaamsbeweging. Het is een beetje zoals de wortel en de stok. Je probeert jezelf in een training te lokken met de wortel (“Je zult afvallen!”) of door jezelf te straffen met een onzichtbare stok (“Je wordt dik als je niet traint!”).

Andere externe motivatoren zijn onder meer:

 • Er goed uitzien in een badpak
 • Afvallen voor een middelbare schoolreünie
 • Platte buikspieren krijgen
 • In oude spijkerbroek willen passen
 • Proberen terug te komen op het gewicht van je middelbare schooltijd
 • Er goed uit willen zien voor je partner of geliefde

Als je zo’n motivatie hebt, sport je niet omdat je het leuk vindt. Je doet het omdat het je zal geven wat je wilt in de nabije toekomst.

Het probleem is: wat als het je niet geeft wat je wilt of als je niet weet hoe lang het gaat duren? Wat als u niet de hoeveelheid beweging kunt doen die nodig is om dat badpaklichaam te krijgen? Of wat gebeurt er als je gewoon niet de genen hebt om platte buikspieren te krijgen? Dat is vaak wanneer de motivatie wegglijdt.

Intrinsieke motivatie

Er is nog een ander soort motivatie die van binnenuit komt. Dit is iets belangrijks voor u, niet een toekomstig doel, maar iets dat u nu kunt bereiken. Enkele voorbeelden van intrinsieke motivatie zijn:

 • Sporten omdat het goed voelt
 • Ik hou van het high gevoel van die hardloper
 • Trainen omdat het stress verlicht
 • Je goed voelen als je lichaam sterker wordt en je meer kunt dan voorheen
 • Genieten van lichaamsbeweging omdat het je tijd geeft om na te denken of uit te rusten
 • Hier zie je het verschil. Externe motivators kunnen vluchtig zijn, maar interne motivators hebben meestal meer uithoudingsvermogen.

Een studie gepubliceerd in Medicine and Science in Sports and Exercise onderzocht voorspellers van gewichtsbeheersing bij 136 deelnemers. Ze ontdekten dat mensen die zich concentreerden op interne drijfveren zoals zelfeffectiviteit, interesse in wat ze aan het doen waren en plezier in lichaamsbeweging, het meeste succes hadden bij gewichtsbeheersing op de lange termijn.

Beide soorten motivatie zijn belangrijk om je op de been te houden. Intrinsieke motivatie is wat je drijft, terwijl extrinsieke motivatie werkt als een soort ondersteuning van wat je van binnenuit motiveert. U kunt beide gebruiken wanneer u voor de keuze staat of u wilt trainen of weer wilt gaan slapen.

Waarom zijn we niet gemotiveerd om te oefenen?

Er zijn veel redenen waarom we misschien niet zo gemotiveerd zijn om te sporten als vroeger. Sommige van deze dingen zijn eigenlijk barrières of obstakels die we moeten overwinnen, zoals:

Zittende banen en levensstijlen: de meesten van ons brengen een groot deel van onze dag door achter de computer en in de auto, wat betekent dat we minder lopen en meer zitten. Hoe meer we zitten, hoe meer we wennen aan het zitten en hoe moeilijker het is om het lichaam in beweging te krijgen.

Overgewicht: Als u te zwaar bent, is het moeilijker om te oefenen. U kunt fysieke problemen hebben zoals gewrichtspijn of verwondingen en het is moeilijk om een ​​groter lichaam te bewegen, waardoor sporten intimiderend en ongemakkelijk wordt.

Drukke levensstijl: we hebben het drukker dan ooit en dat wordt een geweldig excuus om lichaamsbeweging over te slaan.

Stress: Hoewel lichaamsbeweging verondersteld wordt stress te verminderen. Is lichaamsbeweging ook een soort belasting van het lichaam. Als u zich gestrest voelt is sporten misschien wel het laatste wat u wilt doen ook al is dit waarschijnlijk het beste voor u.

Toegang tot trainingsfaciliteiten: als je geen sportschool of buurthuis in de buurt hebt kan dat van invloed zijn op het feit of je regelmatig traint.

Veiligheid in de buurt: als je veilige plekken hebt om te wandelen, rennen of fietsen, is de kans veel groter dat je dat doet, vooral als je andere mensen hetzelfde ziet doen.

De wereld waarin we leven maakt het niet gemakkelijk om te sporten. Aan de andere kant zijn er meer manieren om te sporten dan ooit tevoren. We hebben fitness-apps, on-demand workouts en livestreaminglessen. CrossFit-boxen, persoonlijke training in kleine groepen en bootcamplessen in de buitenlucht zijn overal verkrijgbaar. Evenals traditionele sportscholen, studio’s en gezondheidsclubs.

 

Hoe gemotiveerd te raken om te sporten

 1. Trakteer jezelf op een nieuwe outfit:

Veel mensen vinden dat het kopen van een nieuwe legging, sportbeha of top genoeg is om ze te motiveren voor een training. Er is zeker de nieuwigheid ervan. Je zult enthousiast zijn om iets nieuws te dragen en te laten zien. Maar er is ook een psychologisch fenomeen dat ‘geklede cognitie’ wordt genoemd en dat de griezelige invloed beschrijft die bepaalde kleding op onze denkwijze en fysieke ervaring heeft. Door een trainingsoutfit aan te trekken waarin je je goed voelt, kun je in de trainingsmodus komen, je zelfverzekerd voelen en een positieve ervaring verwachten.

2. Maak je klaar voor nieuwe kicks:

Alsof de bovenstaande tip je nog niet heeft geïnspireerd om te gaan winkelen. Die vijf jaar oude hardloopschoenen zien er niet alleen uit alsof ze betere dagen hebben gekend, maar versleten steunzolen en schokabsorptie kunnen je blessures bezorgen. En als een van de redenen waarom je tegen sporten opziet is omdat het pijnlijk of oncomfortabel is (vooral in je voeten en knieën), kan de oplossing een paar nieuwe sneakers zijn. Het antwoord? Laat je adviseren door een professional om de juiste schoen te vinden voor je voeten, je stijl en je favoriete activiteit, zegt Heather Milton, senior inspanningsfysioloog bij NYU Langone Sports Performance Center. De hardloopschoenen van vandaag zijn niet meer dan 10 ons, dus je kunt ze zo in je tas meenemen. Zeg vaarwel tegen het excuus ‘ik heb mijn schoenen niet mee naar het werk’.

3. Houd het interessant:

          Als je gebruikelijke elliptische routine je zinloos verveelt, waarom zou je het dan blijven doen? Neem een vriend mee voor een mooie fietstocht of doe met een groep kickbokslessen. Zowel verveling als resultaten stagnerende resultatenkunnen moordend zijn voor de motivatie. Om uw fitnessverplichting sterk te houden, stelt Milton voor om buiten uw comfortzone te experimenteren (plus afwisseling is uitstekend voor zowel de hersenen als het fysieke lichaam). “Probeer iets waarvan je denkt dat het belachelijk is”, zegt ze. Wees niet bang om die oude jazz exercise-video eruit te halen: “Plezier hebben is belangrijk! Lachen om jezelf terwijl je traint met Richard Simmons zal je aan het lachen maken. Lachen is goed voor je buikspieren en je ademhaling.”

4. Wees goed voorbereid:

Je hebt het al eerder gehoord, maar dat komt omdat het werkt. Je voorbereiden op een gezonde week maakt je klaar voor succes. Het bereiden van maaltijden in het weekend is belangrijk, maar dat is slechts de helft van de vergelijking. “Pak drie of vier gym outfits op zondag in met een snack-eiwitreep of noten-eiwitreep voor de hele week”, beveelt Sean Wells, DPT, PT, eigenaar van Wells Physical Therapy in Naples aan. Het moeilijkste, maar als je er klaar voor bent, is de kans groter dat je je aan je afspraken houdt. Thuis sporten? Leg je spullen op de grond of op een stoel in je kamer, zodat ze in het zicht liggen en klaar zijn om aan te trekken.

 

5. Duw net een beetje harder:

Ben je net klaar met een high-intensity run van 20 minuten? Gefeliciteerd, ga nu door, zegt Wells. Soms zijn we gemotiveerd genoeg om aan een training te beginnen, maar niet genoeg om onszelf echt uit te dagen. En dat is waar de echte voordelen vorm krijgen. Als je denkt dat je klaar bent. Of je hebt je aanvankelijk vastgestelde tijd bereikt. Probeer dan nog eens drie tot vijf minuten toe te voegen. (Je kunt het!). “Breng een paar minuten extra door op de elliptische trainer of nog vijf minuten lopen”, zegt hij. Als je zo ver bent gekomen zijn nog een paar minuten haalbaar en uitdagend, wat leidt tot persoonlijke records en records waar je trots op bent. Om nog maar te zwijgen van het feit dat elk klein duwtje u een stuk dichter bij uw welzijnsdoelen brengt.

6. Draag je sportkleding buiten de sportschool:

        Het dragen van een yogabroek, zelfs als je gaat brunchen, is niets nieuws. Aangezien athleisure-kleding niet alleen trendy is, maar alledaags, is sportkleding nog acceptabeler buiten de studio geworden. Gebruik dit in je voordeel, stelt Milton voor. Draag je sportbeha onder je trui, of yogabroek in plaats van een legging. Als je wat extra tijd hebt, ga dan naar de sportschool, of doe een spin-les of trainingsvideo thuis. Je hebt je sportkleding al aan! Bovendien kost het je maar 15 tot 20 minuten aan activiteit om je een energieboost te geven om de rest van de werkdag door te komen, voegt ze eraan toe.

7. Doe je eigen ding:

        Veel mensen horen graag wat ze moeten doen tijdens een training of video en dat is geweldig. Maar als dat je niet aanspreekt, waarom zou je jezelf dan dwingen tot een routine die je haat of een routine die je zo vaak hebt gedaan dat je geen interesse meer hebt? Onderzoek wijst uit dat controle over het formaat en de voortgang van je training een groot verschil kan maken. Toen deelnemers de volgorde konden kiezen waarin ze een trainingsroutine voltooiden, leidde dit tot meer herhalingen en algehele betrokkenheid bij de training volgens een studie uit 2014, gepubliceerd in Psychology of Sport and Exercise. Hoewel groepslessen en streamingplatforms fantastisch kunnen zijn, kun je, als je eenmaal de basis onder de knie hebt, zelf proberen om verschillende trainingsroutines te gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.bodybuildingkleding.com bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 8.6/10 gebaseerd op 790 reviews.