• Gratis verzending vanaf € 60,-
  • Werkdagen voor 16:00 uur besteld = Morgen in huis
  • Niet goed, geld terug

Nu 10% Korting op Alles: Geldig t/m 24 december

Esmeralda de Mul

Wie ben je en waar kom je vandaan?

Ik ben Esmeralda de Mul, geboren en getogen in Terneuzen, een kleine stad in Zeeland. Van oorsprong dus Zeeuwse maar nu woon ik al bijna vier jaar in Breda.

Esmeralda de mul - Bodybuildingkleding.com-3

Hoe oud ben je?

Ik ben geboren op 10 juli 1994 en dus 21 jaar oud.

Wat is je huidige gewicht, lengte en vet percentage?

Gewicht: ongeveer 70 nuchter en 72 niet nuchter

Lengte: 168

Vet percentage: 16-17%

Wat doe je in het dagelijks leven?

In het dagelijks leven ben ik student. Ik studeer HBO Verpleegkunde aan Avans Hogeschool Breda. Ik zit in mijn vierde en daarmee laatste jaar van de opleiding. In het verleden heb ik veel stage gelopen in het ziekenhuis, maar op dit moment loop ik stage in een instelling waar cliënten met een verstandelijke beperking wonen. Naast mijn stage doe ik ook een onderzoek voor de instelling. Ik onderzoek op welke manier ik het inzicht van de cliënten op gebied van voeding kan verbeteren. In juli dit jaar hoop ik mijn diploma in ontvangst te mogen nemen en mijzelf officieel verpleegkundige te noemen.

Naast de drukte van school werk ik ook bij de Basic-Fit in Breda, locatie Ettensebaan. Dit doe ik erbij als bijbaantje, maar eigenlijk zie ik het niet als werk omdat in de omgeving ben waar ik het liefste ben: de sportschool.

Wanneer er nog tijd over is ga ik graag naar feestjes en festivals. Het liefste de hardere muziek soorten zoals raw hardstyle en hardcore. Mensen moeten vaak lachen omdat ze dit niet bij mij verwachten. Uitgaan doe ik eigenlijk niet, met mede reden dat ik ook niet drink.

Als ik nog tijd vind tussen school, stage, werk en trainen vind ik het fijn mijn vrienden en ouders te zien. Helaas is hier weinig tijd voor. Daarnaast wonen een aantal vrienden ook verspreid over Zeeland en Brabant, wat het nog lastiger maakt. Dat geldt ook voor het zien van mijn lieve ouders. Ik zou ze graag vaker zien!

Esmeralda de mul - Bodybuildingkleding.com-8

Waarom en wanneer ben je begonnen met trainen?

Als kind ben ik altijd aan de zware kant geweest. Ik weet nog goed dat ik als kind bij de GGD kwam en er aan mijn moeder werd verteld dat ik moest afvallen. Ik ben eigenlijk altijd wel wat zwaarder geweest. Ben niet iemand die alles kan eten wat los en vast zit, en kom snel aan. Daarnaast had ik thuis nooit wat te klagen, ik ben enigskind en denk dat dat in mijn voedingspatroon zeker heeft meegespeeld. Als Es iets lekkers wilde, kreeg ze dit 9 van de 10 keer wel. Weet je nog die speeltjes van de Mac Donalds? Nou daar hadden wij op en duur tassen vol van.. Jep, dan weet je wel genoeg.

In september 2012 ben ik verhuist van het rustige Zeeland naar Breda. In november 2013 ben ik begonnen met sporten, het voelt nog als de dag van gisteren. De ene op de andere dag was ik er klaar mee, ik walgde van mezelf als ik in de spiegel keek. Ik voelde me te dik en als ik nu foto’s terug kijk zie ik ook dat ik wel degelijk iets te zwaar was. Vrienden, familie en kennissen zeiden altijd: “Es jij bent niet dik, je bent gewoon wat voller en je hebt je vormen.” Dat was op zich ook wel zo, maar toch.. Mijn toenmalige vriend was flink fanatiek bezig met sporten. Ik wist dat hij schema’s had om te gaan hardlopen. Ik vroeg aan hem of hij een beginnersschema voor mij wilde maken, zodat ik kon beginnen. Ik begon echt bij 0,0. Dus dan mag je denken aan 2 minuten hardlopen, 1 minuut wandelen en daarna was deze dame helemaal gesloopt. Daarnaast nam ik een abonnement bij de studentensport in Breda. En begon de fitness te ontdekken, met een gratis PT’er daar die een schemaatje voor mij maakte.

Naast beginnen met bewegen begon ik ook klein dingetjes in mijn voeding aan te passen. Startte heel klein met brood weglaten bij mij ontbijt en yoghurt en fruit te nemen. Wel met cruesli, wist ik veel hoe veel suikers dit bevatte. Naar mate de maanden vorderde, veranderede ook mijn eetpatroon. Na denk ik 1,5 jaar ben ik langzaam begonnen met informatie te vragen aan anderen, en daarmee startte het tijdperk voedingsschema’s. Ik moet eerlijk toegeven dat ik wat betreft voedingsschema’s veel heb geklungeld. Veel schema’s gebruikt van anderen die helemaal niet op mij waren afgestemd, maar ik had op dat moment geen flauw idee dat die voor mij totaal niet effectief waren. Op een gegeven moment besefte ik ook dat ik stil stond, dit was het moment dat ik naar de professionals ben gestapt voor advies. Naast het veranderen van mijn voeding, evalueerde het sporten ook. Ik werd fanatieker en fanatieker. Uiteindelijk heb ik de halve marathon (Singelloop) in Breda gelopen en meerdere Mud Masters van 18km. Daarnaast werd ik besmet met het crossfit-virus. Ja, ja, ik hoor de braakgeluiden van de echte fitness en bodybuilding mensen. Haha. De vraag waarom ik in hemelsnaam crossfit deed is mij duizenden keren gesteld. Het antwoord? Heel simpel. Crossfit is een combinatie van zo sterk en fit mogelijk zijn. Je zorgt dat je conditie 200% is, maar daarnaast wil je ook de sterkste zijn. Tijdens een workout ga je tot je gesloopt bent en dan ga je nog door. Daarnaast is het ook een groepssport, je bent hecht met je community. Deze factoren waren voor mij erg belangrijk. Na loop van tijd ben ik crossfit met fitness gaan combineren. Met fitness train je je spieren net anders, waardoor je ook je vrouwelijke vormen accentueert. In de periode van zomer 2015 tot januari 2016 heb ik in Antwerpen gewoond voor school. Op dat moment is crossfit op de achtergrond geraakt, en vooral de fitness naar voren geschoven. Op dit moment woon ik terug in Nederland en focus ik mij alleen op de fitness/bodybuilding.

Nu iets meer dan 2 jaar later heb ik besloten alles zelf te gaan doen: eigen voedingsschema’s en trainingsschema’s. Ik probeer veel informatie te winnen door veel te lezen over voeding en fitness, en daarnaast te praten met mensen die al jaren ervaring hebben in de fitness en bodybuilding. Ook weet ik ondertussen door ervaring waar mijn lichaam goed en minder goed op reageert. Op dit moment heb ik een vet percentage van ongeveer 16%, kan iets meer of minder zijn. Het gegeven dat ik van 32% af kom is heel mooi, maar uiteindelijk ben ik nog het meest blij met het feit dat ik nu gelukkig ben met mezelf. En dat gegeven pakt niemand mij meer af.

Ik wil er nog even bij zeggen dat ik het dood eng vind dat ik foto’s van voor het sporten moest toevoegen aan dit interview. Ik ben als kind altijd gepest met mijn gewicht en dat heeft veel zeer gedaan. Ik hoop dat mensen nadenken over dat wat men zegt over een ander, pijn kan doen. Dit kan je tekenen wat je voor een hele lange tijd met je mee draagt. Pas daar mee op.

Esmeralda-de-mul---Bodybuildingkleding.com-12

Waar liep je aan toen je net begon met trainen?

Dat zijn eigenlijk twee dingen. De grootste was nog wel mij zelf. Ik heb heel erg gemerkt dat het een constant gevecht is met jezelf. De weegschaal liet maar geen gewichtsverlies zien en hier raakte ik volledig overstuur van, omdat ik in de spiegel wel verschil zag. Op dat moment besefte ik dat ik erg gevoelig was voor de aanmaak van spier en heb ik het kijken naar mijn gewicht opzij gezet. Vanaf nu werd de spiegel mijn check.

Het tweede was de onwetendheid. Als je net begint met sporten heb je totaal geen idee waar je eigenlijk me bezig bent. De afgelopen 3 jaar heb ik ontzettend veel geleerd. Nu snap ik bijvoorbeeld dat het voor veel mensen lastig is om af te vallen omdat ze veel mythes geloven die rond het afvallen hangen. Denk aan geen koolhydraten, ik had hier zelf ook last van.

Discipline is belangrijk. Wat voor tips heb jij om gedisciplineerd te blijven?

Begin klein. Ik heb gemerkt dat dit bij mij de sleutel was tot volhouden. Begin met kleine dingen in je voeding te veranderen. Op deze manier went je lichaam langzaam en is het beter vol te houden. Je kunt in een keer alles omgooien, maar de meeste mensen houden dit niet vol en stoppen na een aantal maanden. Zonde.

Daarnaast zorg dat je het voor jezelf doet en niet voor een ander. Anders houd je het niet vol. Mensen praten en dat zal altijd zo blijven. Positief maar ook veel negatief. Er heerst veel negativiteit over fitness/bodybuilding lui merk ik, maar ik denk dat dit uiteindelijk jaloezie is.

Luister je naar muziek onder het trainen, zo ja, wat voor muziek?

Om eerlijk te zijn kan ik mij trainen zonder muziek haast niet voorstellen. Ik ben een echte “Einzelgänger”, iemand die eigenlijk altijd alleen traint mét koptelefoon op. De laatste tijd train ik voor het eerst af en toe samen. Maar, ik moet eerlijk toegeven dat ik alleen trainen met muziek hard aan op nog het fijnste vind. Op deze manier kan ik mij volledig afsluiten van de buitenwereld en kan ik naar mijn idee extra vlammen. Wat voor muziek ik luister tijdens het trainen.. Eigenlijk altijd raw hardstyle of hardcore muziek en dan het volume op zijn hardst. Dan kan ik knallen.

Esmeralda de mul - Bodybuildingkleding.com-6

In wat voor kleding train je het liefst?

In een lange legging/yoga pants. Ik heb het liefste een lange broek strakke aan, die hoog zit aangesloten bij mijn taille. Lage broeken kan ik niet dragen want deze zakken altijd af. Het liefste met opvallende kleuren, net als de camouflage, rood en blauw die ik nu al heb. Dit is jammer genoeg vaak wel een dure grap. Wat ik op mijn legging draag is heel verschillend. Kan een strakke singlet top zijn of juist een los shirt waar ik aan de zijkanten de mouwen van af heb geknipt.

Esmeralda de mul - Bodybuildingkleding.com-5

Waar denk je aan als je jouw laatste rep er uit drukt?

Geen scheetjes laten !!!! Haha – ik moet kei hard lachen wanneer ik dit typ.

Wat is je voedingspatroon en hoe pas je dit toe in je dagelijkse leven? Kun je een voorbeeld geven van je maaltijden gedurende een gemiddelde dag?

Op dit moment ben ik aan het lean bulken. Dit houd ik dat probeer lean spiermassa aan te komen. Mijn voedingsschema maak ik op dit moment zelf en zit op 3000kcal per dag. Ik eet kleine porties om de 3 uur. Meestal probeer ik eten te koken voor 3 dagen. Porties pasta en rijst kook ik meestal extra. Deze weeg ik dan af en vries ze in. Heel makkelijk voor de volgende keer. Hetzelfde doe ik met vlees.

Waar ben je het meest trots op?

Het meest trots ben ik op wat ik tot nu toe heb bereikt. In het begin heb ik alles zonder coach gedaan en dat doe ik op dit moment ook. Ook mijn trainingen doe ik zelf. Natuurlijk ben ik wel heel dankbaar voor de mensen die mij gedurende het proces hebben geholpen met hun kennis. Als ik nu terug kijk en zie hoe mijn lichaam is veranderd, krijg ik kriebels in mijn buik en een glimlach op mijn gezicht. Dan denk ik, dat heb ik mooi wel zelf geflikt.

Esmeralda de mul - Bodybuildingkleding.com-9

Wat zijn je doelen voor het aankomende jaar?

Verschillende doelen. Het doel dat ik in het begin op heb gesteld, het afvallen, is bereikt. Op dit moment wil ik spiermassa aankomen en mijn vet percentage hetzelfde houden. Dit wil ik nog even volhouden. Over een maand of 1 a 2 (gokje) langzaam beginnen wat droger te worden. Ik kijk het eerst nog even aan dat heeft geen haast. De grootste doelen van dit jaar zijn nog wel afstuderen en mee doen met mijn eerste wedstrijd aan het einde van het jaar (bodyfitness klasse).

Doe je aan cardio? Zo ja, wat?

Op dit moment geen cardio. Ik focus mij alleen op het aankomen van spieren. Af en toe mis ik cardio wel, want voorheen kon ik lange afstanden hardlopen (21km). Daarnaast besef ik ook dat ik in mijn crossfit periode heel fit was. Als ik nu cardio doe zet ik de hardloopband op de steilste helling en op stevige wandelpas of ik ga buiten hardlopen wanneer ik hier tijd voor heb, want meestal trek ik er dan voor een uur op uit. Wanneer ik droger wil gaan worden zal de cardio er terug bij komen.

Hoe ziet je trainingsweek eruit? Kun je een voorbeeld geven van een trainingsschema die je gebruikt (hebt)?

De spiergroepen heb ik verdeeld over 5 dagen: borst, rug, biceps + triceps, quads, glutes. Schouders pak ik erbij op de dag van borst en rug. Hamstrings kijk ik of ik die de dag van quads of glutes bij wil doen. De dagen variëren bij mij altijd, ik heb geen vaste dagen. Zolang er maar minstens 48 uur tussen zit voor herstel. Buikspieren doe ik meestal 2 keer per week.

Esmeralda de mul - Bodybuildingkleding.com-7

Hoe combineer je je training met het dagelijks leven?

Wanneer ik vrije tijd heb, train ik. Heb ik een late dienst op stage of werk, dan train ik ’s ochtends. Hier sta ik express vroeg voor op, zodat ik ook nog aan mijn school of stage kan werken. Heb ik een vroege dienst dan train ik ’s avonds. Ik moet toegeven dat ik het liefste train in de ochtend, dan is het tenminste rustig in de sportschool.

Hoe ziet je dieet er uit als je je voorbereid voor een wedstrijd?

Ik heb nog geen wedstrijd voorbereiding gedaan.

Esmeralda-de-mul---Bodybuildingkleding.com-13

Wie zijn je favoriete atleten / fitnessmodellen?

Dit vind ik een erg lastige vraag. Ik denk dat ik dan moet gaan nadenken wie ik op instagram volg. Ik volg eigenlijk vooral Nederlandse atleten. Als ik iemand specifiek moet noemen is het wel Michelle Heuts. Als ik foto’s terug zie van het NK denk ik wauw, wat een prachtige shape.

Wat motiveert je en waar haal je jouw inspiratie vandaan?

“You are your own motivation”

Dit is eigenlijk wel mijn motto die ik altijd al heb proberen vol te houden. Mijn motivatie komt uit als ik terug kijk wat ik al heb bereikt. Uiteindelijk ben jij – jij. Daar kun je niets aan veranderen. Het enige wat je kunt doen is proberen het allerbeste uit jezelf te halen. Ik denk dat je moet proberen jezelf niet te veel met anderen moet vergelijken, dan maak je jezelf alleen maar gek.

Gebruik je supplementen? Zo ja, welke?

  • Whey van XXL nutrition
  • Visolie
  • Multivitamine

Welke tips zou je startende atleten geven?

Probeer jezelf niet gek te maken met wat je ziet op social media. Deze mensen zijn waarschijnlijk al jaren bezig. Succes heeft tijd nodig, gun dit jezelf. Veranderingen komen vanzelf, het duurt alleen even. Geef niet op.

Wat is het geheim achter jouw succes?

Blijf altijd jezelf & wees realistisch.

Esmeralda de mul - Bodybuildingkleding.com-11

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *